Статии

Всеки от нас знае колко добре се чувства щом излезе извън града или отиде в планината.

Естествената тишина, чистия въздух и простора, цветовете и ароматите на природата ни създават прекрасен конфорт. Така е, защото това е естествената ни среда.
Нашето съвремие постави голяма част от човечеството в една нова среда, за която организмите ни не са "пригодени" да се справят. Живеем в големи градове, работим в затворени помещения, пътуваме с бясна скорост, постоянно трябва да мислим за нещо и да извършваме несвойствени от еволюционна гледна точка действия.
В този смисъл компютрите са абсолютна новост за нас. Те вече превзеха работното ни място и домовете ни. Работата с тях уморява сетивата, а при някои хора предизвиква дори главоболие и мигрена. Ние често отдаваме това на умственото напрежение и на умората на очите, но малко от нас си дават сметка, че за неразположението ни има вина още един фактор. Той е един от "незабележимите" дразнители или по-скоро от тези, които приемаме за даденост, но пък предизвиква съвсем истински смущения в нервната ни система.
Да, това е шумът.
В тази публикация ще Ви предложим варианти как драстично да намалите излъчването му от Вашия настолен компютър.



Във всеки компютър работят минимум 2 вентилатора - един върху охладителя на процесора и един в захранващия блок. Възможно е да имате поставени вентилатори и върху: чипсета на дъното, видеокартата, харддисковете, понякога дори RAM - паметите, а също и да са монтирани допълнителни вентилатори на кутията.

Да започнем с процесора:
Охладителят на процесора може да бъде заменен с по-голям, с по-добри топлообменни качества и изискващ по-малък дебит на въздушния поток - респективно вентилатор, който да работи на по-ниски обороти и по тази причина да излъчва по-малко свистене.

 

CoolerMaster CPU Cooler Hyper 101 PWM LGA1156/775/AM3 - 26.00 лв.
Този модел на CoolerMaster е с 2 медни тръби, запълнени с пресован метал и вентилатор с подобрена форма на перките за намаляване свистенето на въздуха.





Scythe CPU Cooler KATANA 3 - LGA1366/1156/775/AM3/478 - 48.00 лв.
KATANA 3 е с 3 медни тръби за по-добро топлооттичане и допълнителен хоризонтален радиатор.
 
 
 

 

 
Thermalright Ultra-120A - 52.00 лв. само за охладителя.
INTEL: Socket 775
Socket LGA1156,1366 - с планка, която се продава отделно
Този страхотен охладител е с 4 медни тръби, запълнени с пресован метал и може да работи с някои процесори дори и без вентилатор. Разбира се, ако площта му се окаже недостатъчна за охлаждането на процесора има опция за прикачване на до 2 вентилатора.





 


Thermalright TRUE Cooper - 775/AM2 - 138.00 лв.

Socket LGA1156,1366 - с планка, която се продава отделно
За маниаците - почти 2 кг. чиста мед или съвсем точно - 1900 гр. Шест топлоодвеждащи тръби и външни габарити с размери:  L132 x W63 x H160.5 mm.
Препоръчва се ползването на вентилатори с размери 120 x 25mm.




Чипсет:
Ако чипсета на дъното Ви е с вентилатор, подменете охлаждането му с по-голям радиатор.
 

ZALMAN - North Bridge Heatsink ZM-NB47J - 7.50 лв.

 
 
 
 

ZALMAN - North Bridge Heatsink ZM-NBF47 - 15.50 лв.


 
Захранващ блок:
По отношение на охлаждането на захранващия блок също има какво да се направи.
Първото и най-важно е, когато купувате захранване да изберете модел с вентилатор 120 мм.
 
 
Голямата перка ще осигури по-безшумна работа, тъй като ще доставя по-голям дебит на въздуха при по-ниски обороти.
 
Второто, което трябва да се направи, е да се ползва силиконова подожка, която да намали предаването на вибрациите от захранващия блок към кутията. Ето как изглежда:
 
 
Noiseblocker NB-FrameSlics PSU - 3.20 лв.

 

 
 
 
 
Видеокарта:
Видеокартите от по-нискък клас обикновено се предлагат и в Silent вариант. Ако нямате високи изисквания и ползвате компютъра за обикновена офисна работа и гледане на филми Ви препоръчваме да си избирате именно такава карта. Тя няма нужда от никакво обслужване, защото няма вентилатор.
Ето един пример:


ASUS-EN210 Silent/DI/1G D3, DDR3 - 129.00 лв.



Ако вече притежавате карта с вентилатор, можете да го замените с по-голям радиатор или с вентилатор с ниско излъчване на шум.


Evercool VGA Cooler TURBO 2 - 28.00 лв.






Arctic Cooling Accelero S1 Rev.2 - 46.00 лв.






Кутия:
Принудителната циркулация на въздуха в кутията значително снижава работните температури на компонентите. Ако конструкцията позволява, за предпочитане е да ползвате максимално големи перки:
Arctic Cooling Arctic Fan F12 PWM - 120mm/300-1350rpm - 11.50 лв.




Aerocool Fan 140mm Shark Black Edition - 22.00 лв.
 





 
Ето още предложения за вентилатори, които са специално проектирани да излъчват по-малко шум:


Arctic Cooling Fan F8 - 80mm/2000rpm - 6.10 лв.
Този вентилатор е със специално конструирана перка за намаляване на свистенето на въздуха. Различното при него е, че са добавени 2 крила спрямо обикновените вентилатори, които стандартно са със 7, за по-голям дебит на изтласквания въздух.



 
Noiseblocker 80mm NB-Multiframe M8-S1 - 1200rpm - 29.00 лв.
Това е шампионът на безшумните вентилатори. Освен специалната окачена на 2 лагера перка , притежаваща покритие, което не позволява по нея да залепва прах, това изделие предлага и изключително здрав корпус, който се окачва към радиатора или шасито посредством абсорбиращи вибрациите вложки. Шумът е сведен до ниво под 14 dB. На пръв поглед високата цена е оправдана и с 6 годишната гаранция за постоянна работа.
За да сме обективни обаче, ще трябва да обърнем внимание върху факта, че перката се върти с 1200 оборота, за разлика от стандартните 2000, което си е един трик за намаляване на шума и малък недостатък от гледна точка на дебита на въздуха, който ще осигурява.




Изолиращи подложки се предлагат и за допълнителните вентилатори, охлаждащи кутията.
Още по-добро решение, когато става въпрос за закрепване директно към кутията на компютъра, са силиконовите болтове за монтаж на вентилатори (вдясно на снимката):
 
 
 
Noiseblocker NB-FrameSlics 80х80/92х92/120х120 мм - от 2.10 до 2.60 лв.
вдясно: Noiseblocker NB-Slics Blue Bulk, 4pcs - 1.50 лв.
 
 
 
 
И нещо, което се отнася за всички вентилатори - навсякъде, където е нужно, може да добавите по един термо контролер, който ще регулира оборотите според температурата:
 

Evercool Fan Controller Thermal TC-A - 5.30 лв.

 
 
 
Това бяха първите стъпки в обезшумяването на настолния компютър. В следващата публикация ще Ви предложим още варианти за драстично намаляване на излъчвания от него шум.
 
 
 
--------------------------------------------------
Всички цени са крайни и актуални към момента на публикуване на статията.
Предложените продукти са част от номенклатурата от стоки и услуги, предлагани от PC HELP.
Извършваме доставка за София и цялата страна.
По желание, за района на гр. София, предлагаме инсталация на закупените продукти.