Статии

android nougatt
Google официално пусна Android 7.0 Nougat. За щастие и този път Google дадоха възможност на разработчиците предварителен да достъп до Android N Developer Preview, за да могат производителите по-бързо да продготвят и предложат своите ъпдейти.

 

Докато чакаме това да се случи ще ви обърнем внимание върху ключовите новости в Андроид Nougat, които може доста да ви харесат.

1. Подобрен живот на батерията

За пръв път представен в Android 6.0, Doze режима става още по-умен в тазгодишната версия. Дори когато пъхнете телефона си в джоба Doze си върши работата в запазване на живота на батерията.

2. По-умни известия

Лентата ви с известия пълна ли е с информация за налични ъпдейти, входящи съобщения, известявания и пропуснати обаждания? Android 7.0 изчиства малко изгледа с обединени известия. Приложенията могат да групират известията в много по-стегнат вид с опция да ги разширите за да видите повече детайли.

3. Директен отговор

Ще имате възможност да отговорите на съобщение директно от лентата с известия. Това ви спестява отварянето на приложението, само за да напишете някакъв отговор.

4. Няколко екрана

Ще можете да стартирате две приложения едно до друго в режим разделен екран. Това не е ново за някои производители, но много се радваме да видим тази функция реализирана на ниво платформа.

5. Емотикони

В Android 7.0 има добавени нови 72 емотикони и с това общият им брой става над 1500. В днешно време кой не обича да се изразява в съобщенията с тези малки и весели икони?

6. Сигурност и поверителност

Главна причина да сте с най-новия софтуер е сигурността. Android 7.0 доставя редица подобрения в тази област, включително по-умно "trusted face" отключване, криптиране на файлове, "direct booting", което доставя известията преди дори да сте се логнали с парола. Друга функция е ъпдейт на софтуера в бекграунд, докато си ползвате нормално устройството. Тази функция за сега е налична само за избрани телефони, но се надяваме да се появява тепърва в бъдещите устройства.

7. Използваемост

Android 7.0 Nougat дава на потребителя повече контрол над устройството от преди. Предлагат се благини, като персонализируеми бързи настройки и плочки, предложения за настройки и бутон "clear all", за затваряне на всички приложения във фонов режим.

Ново удобство е добавяне на "Информация за спешни случаи", като кръвна група, алергии, контакт при спешност, и всичко това е достъпно от заключващия екран видимо при нужда. Също така можете да коригирате размера на текста, иконите и другите елементи.