Статии

Login



Ползването на Интернет е ежедневие за вас на домашния компютър или в офиса? Сигурността е първото нещо, за което би трябвало да се притеснявате. Свързаността с интернет има своите плюсове и минуси, а предпазването от недоброжелателен или неоторизиран достъп е една от най-важните грижи за потребителите на персонални компютри. Всеки от нас би могъл да намали значително опасността от подобни проблеми, изпълнявайки дадените по-долу няколко прости стъпки. Те са лесно изпълними и до голяма степен обезпечават сигурността на вашите данни локално и в интернет.

 



 

1. ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПРЕДВАРИТЕЛНО ИНСТАЛИРАН СОФТУЕР И ПРИЛОЖЕНИЯ:add-remove-programs

Повечето ново закупени маркови компютри с вградена операционна система Windows пристигат с допълнително инсталиран софтуер от производителя. Често това е във връзка с улесняване работата на устройствата и облекчаване на потребителите, но всъщност рядко има реална полза от тези програми. Повечето от тях са инсталирани с рекламна цел и са ограничени във времето за безплатно ползване. Софтуерът с логото на производителя пък комуникира с неговите сървъри и е неизвестно каква информация споделяте. Първата ви работа на новия компютър е да разгледате списъка от допълнително инсталирани програми и да се отървете от всички, за които смятате, че не ви трябват. Ако дори само се съмнявате, че нямате реална полза от тях, ги премахнете без колебание. Същото важи и за софтуера с подобрения от производителя. Операционната ви система няма нужда от него, нито от съмнителни антивирусни програми, програми за Backup и пр.

2. ИЗБОР НА УЕБ БРАУЗЪР:
choose-webbrowser

Това е важна задача, тъй като повечето злонамерен или зловреден софтуер идва чрез уеб браузъра. Изборът на подходящ уеб браузър е от съществено значение, тъй като може да бъде в помощ на потребителя да се защити срещу голяма част от постоянните атаки с malware или ad-ware. В зависимост от възрастта на компютъра или устройството, което ползвате, е нужно да избере правилния уеб браузър. Доверете се на изпитани марки като Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Edge. Не препоръчваме ползването на Internet Explorer, тъй като неговата поддръжка е спряна и не може да разчитате напълно на новите технологии за защита в интернет. Google Chrome и Mozilla Firefox предлагат и много добавки (разширения), които могат много да улесняват работата ви.

3. ИЗПОЛЗВАЙТЕ СИЛНА ПАРОЛА ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКИЯ АКАУНТ:
password-dialog

Създаването на сигурна парола е ключът за сигурността на компютъра и онлайн акаунтите. Потребителите трябва да запомнят някои важни правила за избора на парола:

Преди всичко паролата трябва да бъде най-малко от 8 знака. Ако са повече – още по-добре!

Трябва да бъде комбинация от главни и малки букви.

Трябва да съдържа произволни две или три думи, които да бъдат лесни за запомняне от потребителя.

Добавянето на номера, знаци и символи все по-често стават задължителни за някои акаунти. При всички случаи наличието им прави разбиването на паролата ви от хакери още по-сложно.

Никога не ползвайте една и съща парола за различни акаунти. Може да имате основна,  която да допълвате по създаден от вас критерии за различните сайтове и услуги. Ако ви е трудно да помните пароли в помощ може да бъде инсталирането на допълнителен софтуер като PasswordManager, LastPass и др. или да се доверите на вградените функции за запаметяване на потребителско име и пароли за login в уеб браузера ви. Ползването на последния вариант се препоръчва за компютри, до които имате достъп само вие.
Mozilla Firefox, Google Chrome и Edge имат вградени защитени с вашия акаунт функции за запазване на login информация за всички ползвани сайтове, но за тях ще отделим специално внимание в друга статия.


4. ПОЛЗВАНЕ НА VIRTUAL PRIVATE NETWORKING:
vpn-1

Разрешаването на Hotspot Shield VPN помага да защитите личния си живот, да си осигурите висока сигурност в интернет, защита срещу зловреден софтуер, а също сигурна защита при публичен достъп до Wi-Fi. Така всякакви злонамерени атаки от една и съща Wi-Fi мрежа няма да имат достъп до вашите данни. Тази услуга е безплатна. Услугата Open DNS може допълнително да се добави към сигурността на браузъра от различни други злонамерени сайтове. При този случай единствения недостатък е, че скоростта на сърфиране може малко да се забави.


5. СЪЗДАВАНЕ НА ДВУСТЕПЕННА ОТОРИЗАЦИЯ ЗА АКАУНТ:
two factor_authentication

За маниаците на тема сигурност много за много регистрации, например в Apple, Google, Facebook, Yahoo и Microsoft се предлага двустепенна оторизация. Тук потребителят трябва да използва парола за първия етап за оторизация и тогава акаунта ще изпрати ПИН код или код за защитена влизане чрез надеждно устройство, например смартфон на потребителя. Това удостоверяване е най-добро за сигурността за всички обекти на социалната мрежа и задължително за всички онлайн сметки. Недостатък е, че собствениците на тези сайтове получават и съхраняват информация за мобилния ви номер.


6. ЗАЩИТА ОТ "ФИШИНГ":
phishing

Online кражбата на самоличност, където чрез заблуда или подвеждане потребителите предоставят свои лични данни на незаконни сайтове, а получената информация след това се използва за различни измами, е известна като фишинг. Има много начини потребителите да се защитят срещу фишинг. Някои от тях са изброени по-долу:

Предпазване от спам: Потребителите трябва да бъдат внимателни с имейли, изпратени от непознати потребители, имейли, които искат лична или финансова информация. Винаги проверявайте целия имейл адрес на изпращача. Домейнът му (името след @) трябва да е абсолютно същия, като домейна на сайта, където притежавате регистрация.

По време на онлайн финансови транзакции винаги проверявайте в адресната линия на браузера ви за "HTTPS" протокол за сигурност. Ако не е наличен или е “HTTP” със сигурност се опитват да ви измамят.

Не давайте никакви финансови или лични данни за акаунтите си по телефона. Никога не отваряйте линк и не изтегляйте прикачен файл от имейли на непознати податели, освен ако не очаквате подобен от изпращача, дори ако е бил изпратен от някой познат подател.

Никога не изпращайте лична или финансова информация през интернет, дори ако ви е известен получателя на имейла.

Никога не въвеждайте никаква лична информация на изскачащ екран.

Чрез редовна проверка на банковите извлечения и онлайн сметки потребителите могат сами да гарантират, че не са правени никакви неоторизирани транзакции.

Изключително важно е компютърът ви да бъде защитен с подходящ антивирус софтуер и програма и за блокиране на шпионски софтуер и malwares.



7. ОСИГУРЯВАНЕ НА НАДЕЖДЕН АНТИВИРУС СОФТУЕР:
antivirus-software

Потребителите могат да изберат антивирус, антишпионски софтуер и защитна стена за осигуряване на по-голяма сигурност на компютъра и акаунтите си. Софтуерът ще бъде от помощ да се предпазите и от фишинг.

Антивирусният софтуер основно и в реално време сканира за странни поведения и модели на програми, файлове и процеси, също идентифицира заплахата от malware и го блокира. По принцип тя трябва да бъде проектирана по такъв начин, че да открива и да се справя с вируси, руткитове, троянски коне, кийлогъри, червеи и др. Windows 10 има вградена антивирусна програма, която трябва да ъпдейтвате ръчно. От безплатните антивирус програми спокойно може да се доверите на Avast.



8. ДОБАВЕТЕ "HTTPS EVERYWHERE" ПЛЪГИН ЗА ВСИЧКИ УЕБ БРАУЗЪРИ:
https-everywhere-banner

Можете да повишите сигурността на вашия уеб браузър, като инсталирате разширението "HTTPS Everywhere" за Mozilla Firefox, Google Chrome и т.н. Това разширение е създадено от фондация Electronic Frontier и Tor. То автоматично превключва мнозинство от обектите от несигурния "HTTP" на "HTTPS" и по този начин предпазва от хакване“ или от наблюдението от трета страна. Това разширение също увеличава сигурността при отварянето на страници, като допълнително предизвиква ползването на сигурен протокол. Така защитата на личните данни и акаунти е много по-сигурна.



9. АНОНИМНО СЪРФИРАНЕ:
Anonymous-Web-Surfing

TOR е безплатен софтуер и система с отворен код, който дава възможност на потребителите за анонимно сърфиране. Софтуерът на TOR така обърква“ идентичността на потребителя, `e нито хакер, нито разузнавателна агенция имат достъп до историята на сърфиране на потребителя. Така че с TOR потребителя може да гарантира своята сигурност и неприкосновеността на личния живот.



10. ОСИГУРЯВАНЕ НА ФИЗИЧЕСКА ОХРАНА НА КОМПЮТЪРА:
HPClientSecurity

Физическата охрана на компютъра може да бъде от три степени. Всеки сам решава доколко сигурна защита ще му е нужна.

Поставянето на парола на операционната система е най-ниската защита. Тя може да предпази файловете ви от неоторизиран достъп само от близки и добронамерени хора. Съществува достъпен софтуер за премахване на паролите на Windows. Добрата новина е, че никой няма да научи паролата ви, но лошата е, че премахвайки я ще има достъп до съдържанието на личните ви файлове, акаунти, софтуер и т.н.

Втората степен на защита е поставянето на парола на BIOS. BIOS е програмата, която контролира първоначалния цикъл на зареждане на компютъра, като инициализира хардуера. Новите UEFI системи са по-сигурни, но също могат да бъдат лесно пробити. Паролата на BIOS ще предотврати по-нататъшното стартиране на компютъра и зареждането на Windows. Важно е да се знае, че паролата на BIOS не може да се възстанови ако е забравена. Някои биоси трудно се отключват дори и в сервизни условия. Ако ползвате такава парола не трябва да я забравяте в никакъв случай. Паролата на BIOS ви защитава само ако устройството ви е в цялост. Ако физически се извади от него хард диска достъпът до информацията в него е възможна.

Третата степен на защита е криптирането на информацията. Някои производители, като Hewlett Packard, предлагат компютрите си с вградена система за защита, включително заключване на хардуера и криптиране на твърдия диск. Криптираната информация е почти невъзможно да бъде достъпна от неоторизирани лица. Откриването на 256 bit ключ би отнело месеци за обикновен хакер. Недостатък е забавянето в работата на устройството. Трябва да се има предвид, че при криптирането помненето на паролата е от голямо значение. Ако я забравите, паролата може да бъде възстановена само от външен източник – USB Flash,  CD или DVD и то при положение, че сте пожелали изрично създаването на такъв метод за възстановяване. В противен случай информацията ви става недостъпна дори и за вас.

В общия случай поставянето на парола на Windows е достатъчна преграда за неоторизиран достъп до компютъра. Ако държите да пазите сигурно информацията за акаунтите си можете да ползвате програма като Data Mask от AOL, с която ще бъдете защитени при онлайн банкиране, пазаруване или сърфиране, или ако ползвате акаунта си в Google в Chrome или в Mozilla Firefox да се logoff-вате всеки път след приключване на работа.



Това са няколко стъпки, които могат да осигурят защита на компютърните и онлайн акаунти на потребителя. Ако читателите вече използват други методи за защита на техните настолни компютри и онлайн акаунти от malwares и хакери, могат спокойно да ги споделят като коментари във Facebook.